duminică, 23 septembrie 2012

Cum să PUI un ban deoparte?

'Banul e făcut rotund, uşor se rostogoleşte
 anevoie se câştigă  şi  lesne  se cheltuieşte.'
de aceea
'Leagă sacul până e rotund,
nu  când  ajunge la fund.'
şi
'Strânge  bani albi pentru zile negre.'

       Piața e plină de muşterii  şi de gură-cască  care toți se agită, se tocmesc, licitează, câştigă şi beau adălmaşul. Târgovețul nostru
are familie mare, casă la țară  şi toate de-ale traiului .A adunat gologanii şi merge cu ei la bancă. Azi e frumos dar mâine se poate să plouă. Ii place să economiseasca şi aşa i-a învățat şi pe copii .

        Un  depozit la termen îl deschide chiar acum; pune banii ca într-un seif şi nu se atinge de ei şase luni de zile; putea să aleagă şi o lună, şi două, şi în multe alte feluri, dar atunci e gata cojocul nevestii şi o să  aibă nevoie de bani. Sau, cine mai ştie? Depozitul îi cu capitalizare,  adică  banca calculează  la soroc dobânda şi tot în seif o adună;  se putea  şi fără capitalizare, când banca îi vărsa la fiecare lună dobânda din seif în contul curent ;brrr,  ispita era  mare şi a alungat –o repede. Știe exact cât are în cont, că doar nu-i mare lucru: bănuții lui sporesc cu numărul de zile şi cu dobânda de fiecare zi. Și de dările pe câştig a auzit, că doar între oameni trăieşte.

        Daraverile merg strună şi, de când a ridicat prăvălia, a făcut şi un cont de economii la banca.E mândru nevoie mare şi vrea să îşi ajute copiii. E vară sau iarnă,  poate orişicând umbla la puşculița lui: îi vede, îi aude şi merge mai departe; câți bani are, atâția pune în cont, fără vreo altă regulă; dar şi dobânda-i ceva mai mică. Să ții evidența comisioanelor, nu-i chiar  treabă uşoară: comision de deschidere, de închidere, de administrare, de retragere de numerar; dar e musai, că altfel, ce iei pe mere, dai pe pere!

         Chiverniseala lui nu a rămas neobservată celor de la bancă. De ce să-şi bată singur capul la atâtea lucruri ? De ce să nu obțină şi câtiguri mai mari dacă are puțină răbdare? I-au vorbit despre produsele  de investiții, dar şi despre risc; cand trece pe acolo, mai pune o întrebare, mai află noutăți ; şi dă goarna mai departe în piață.
Resurse: Anton Pann

multumesc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu