duminică, 8 septembrie 2013

Despre imprumutare si plata


        9 lucruri pe care e bine sa le ai in vedere,          cand aplici pentru un credit de nevoi personale:  
          
  • Imprumutul se bazeaza pe principiul reciprocitatii, adica... ‘Cine bate la poarta altuia, o sa bata si altul la poarta lui’, asa ca, daca te gandesti sa te indatorezi, gandeste-te si cum sa dai banii inapoi.
  • Nu toti cei care au nevoie de un credit, il si obtin; si, e firesc sa fie asa: banca filtreaza si sorteaza clientii, conform sanatosului principiu…’decat sa-ti dau si sa ne sfadim, mai bine tot prieteni sa fim’.
  • De regula, in creditare, perioada de rambursare este mai mica decat durata de viata a bunului; si, asta, pentru ca plata e mai usor de acceptat cand te uiti in ograda, si vezi pentru ce muncesti; altfel…’te imprumuti pentru nuiele, gardul se prapadeste, dar datoria nu putrezeste’.
  • Si tot perioada de rambursare e bine sa fie cat mai scurta, ca sa te coste cat mai putin imprumutul; in schimb, ratele lunare sunt cu atat mai mari, cu cat perioada aleasa e mai mica; caci..’e lesne a lua si anevoie a da’.
  • Si, cum toate pe lume au un prêt, si plata la banca are pretul ei, care se numeste Dobanda si Comisioane…’o ceri rasa si afanata si o dai cu varf si indesata’. Dobanda sa fie fixa, si sa  nu te poata surprinde niciodata, sau sa fie variabila, ca ti se pare mai corecta?
  • Tot ce-i dat pe datorie  se insemneaza intr-un raboj cu datornici, care-i spune Biroul de Credit, in care se trec si  cele bune si  cele rele, caci…’mila mi-e de tine, dar de mine mi se rupe inima’.
  • Despre garantii, nu ne place deloc sa auzim, dar, ele vin din acelasi loc cu vorba veche …’cand ii dai, ii fata iapa, iar cand ii ceri, ii moare manzul’.
  • Sa-ti faci si tu singur socotelile, ba chiar de mai multe ori, sa nu ti se intample ca…’pentru un cui sa pierzi toata potcoava’.
  •  Si, nu uita, ca, intotdeauna creditorul, adica cel care da banii, are memorie mai buna decat debitorul,cel care are de dat banii!
       resurse Anton Pann

Un comentariu:

  1. Atata timp cat debitorul e in stare sa ramburseze creditul la timp, nu exista nici o problema. Necazurile cu biroul de credite plus cele ce urmeaza sunt datorate debitorului...

    RăspundețiȘtergere